De rassen die deelnemen aan onze tentoonstelling vallen onder de volgende secties.


Dwergspaniels
Japanse Spaniel

Japans ras, dat vermoedelijk wel Chinese wortels heeft, al vertoont het meer gelijkenis met de Europese King Charles SpaniŽl dan met de Chinese Pekingees. De ďChinĒ zou als ďleeuwhondjeĒ hebben gefungeerd (in de kloosters de beschermers van Boeddha uitbeeldend) en met boeddhistische priesters vanuit China naar Japan zijn gekomen, zo rond het jaar 500.
Elegant, charmant en lieflijk hondje.

Cavalier King Charles Spaniel

Origineel type kleine spioen zoals dat onder andere geliefd was aan het Engelse hof ten tijde van Charles I en Charles II (vandaar de naam). Daarna overvleugeld door kortsnuitiger gezelschapshondjes. In de jaren twintig van de twintigste eeuw op initiatief van een Amerikaan aan de vergetelheid ontrukt door een Engels terugfokprogramma. Momenteel een populaire gezinshond.
Elegante, sierlijke en harmonische dwergspaniŽl met een zachte expressie.

King Charles Spaniel

Oud type kleine spioen (zoals de Cavalier King Charles SpaniŽl), waarin Ė onder invloed van de populariteit van meer exotische rassen Ė met behulp van inkruisen van Mopshond, Bulldog, Japanse SpaniŽl en/of Pekingees een kortere snuit is gefokt.
Kort, gedrongen, voornaam hondje met relatief zwaar, gewelfd hoofd.

Epagneul Nain Papillon
Epagneul Nain PhalŤne

SpaniŽls die te klein waren voor de jacht, werden vanaf de 12e eeuw in Europa door adellijke dames als troeteldiertje gehouden. Daaruit ontstonden rassen van kleine spioentjes, die als voorouders gelden van de …pagneul Nain Continental, zoals het ras nu wordt genoemd. Twee variŽteiten kent het ras, die met een eigen naam door het leven gaan: met staande oren, de Papillon (vlinderhondje), en de PhalŤne, met hangende oren, ook wel nachtvlinderhondje genoemd. Deze laatste is de originele vorm.
Luxe, langharig hondje, bevallig maar niet broos, met een fiere houding en een zwierige gang.

Markiesje

Het Markiesje is een fijngebouwde, zwarte spioen, elegant en alert. Een intelligent gezelschapshondje met een zachtaardige oogopslag. Een kleine spioen zonder de sporen van verdwerging. Evenredig gebouwd, licht geraamte, behoorlijk ontwikkelde bespiering. Het lichaam iets langer dan hoog, goede hoekingen. Soepel en veerkrachtig gangwerk. Vrij lange staart, geen krulstaart. De lange hals draagt het hoofd fier. Schedel vlak met matige stop; de snuit versmalt naar de neus zonder spits te zijn. Vrij groot ovaal oog, donkerbruin tot zwart. Oren hoog aangezet en langs het hoofd gedragen. Het Markiesje is waaks, maar begroet iedere bezoeker verder heel vriendelijk.

Russische Toy Terrier

Een kleine, elegante hond. Levendig, in verhouding hoog op de benen met fijn "bone" en goed bespierd. Het hoofd is klein in vergelijking met het lichaam met relatief grote staande oren.
Nu gezelschapshond, maar heeft nog wel "terrierbloed".