De rassen die deelnemen aan onze tentoonstelling vallen onder de volgende secties.


Bichon-achtigen
Bolognezer

Uit Italië afkomstige vertegenwoordiger van de Bichon-groep. Deze is wat rustiger dan de andere bichons, maar net als de andere een erg aangename gezelschapshond, zeer geliefd bij voorname dames als de maîtresse van Napoleon, Madame de Pompadour, bij tsarina Katharina de Grote van Rusland en keizerin Maria Theresia van Oostenrijk.
Kleine, vierkant gebouwde hond met een witte krulvacht.

Bichon Frise

Ras in België en Frankrijk ontstaan uit kruisingen van Maltezers met Bolognezers en een kleine witte poedel. Is vooral in de Verenigde Staten, mede door zijn toilettage, zeer populair geworden. Ongecompliceerd en opgewekt hondje, één van de zes Bichons.
Levendig en speels, met vlugge bewegingen en spiraalvormige lokken.

Maltezer

Afkomstig uit het centrale deel van het Middellandse Zeegebied, Italië waarschijnlijk en niet Malta, ondanks de naam. Oorspronkelijke taak: het verdelgen van ratten en muizen aan boord van schepen en in de pakhuizen aan de haven, maar uitgegroeid tot gezelschapshond van chique dames.
Elegante, kleine hond met een rijke witte vacht. Trotse, gedistingeerde houding.

Havanezer

Charmant, vrolijk hondje, één van de zes Bichons. Oorspronkelijk Cubaans ras. Daar waarschijnlijk ontstaan uit van het Middellandse Zeegebied geïmporteerde honden.
Leergierig en slim, guitig en erg speels, aanhankelijk en waakzaam.

Coton de Tulear

Ongecompliceerd, opgewekt hondje, één van de zes Bichons. Deze is afkomstig van de streek Tuléar op Madagascar. Stoerder dan het uiterlijk van knuffelhond doet vermoeden. Ook geliefd bij zeelieden in het Middellandse Zeegebied. Was in staat zich na een scheepsramp aan land zelfstandig in leven te houden. In Frankrijk al geliefd lang vóór de erkenning van het ras in 1970.
Klein, speels dier, met vlotte beweging.
Stabiel en heel vrolijk. Sociaal met mensen en andere honden. Past zich makkelijk aan alle omstandigheden aan. Vlug van begrip, maar met een zekere dosis eigenzinnigheid. Waaks en blaft dan graag.

Leeuwhondje

Eén van de Bichons, van Frans-Belgische afkomst. Uit afbeeldingen maken we op dat hij een bekend gezelschapshondje was, al vanaf de vroege Middeleeuwen. Is door de tijd heen in vergetelheid geraakt, tot in de jaren vijftig van de 20e eeuw in Brussel het initiatief werd genomen het ras weer op te bouwen. Nog steeds is het een relatief zeldzaam ras.
Kleine, slimme hond, hoger op de benen dan de andere Bichons, wiens vacht vaak wordt geknipt in het klassieke leeuwltoilet, met een kale achterhand en aan de staart een pluim, zodat hij lijkt op een kleine leeuw.